Eğitimler (0) sonuç
İçerikler (0) sonuç
Mobil Uygulamamızı İndirin

Koksaki Virüsü Gerçeği

Koksaki virüsü Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır?

Koksaki virüsler insanların sindirim sistemlerinde barınabilen ve dışkı ile yayılan bir virüs çeşididir. Koksaki virüsü hastalığı, halk arasında el, ayak ve ağız hastalığı olarak ta bilinir. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında salgınlara sebep olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Solunum yoluyla, tükürükle, yakın temasla ve dışkı yoluyla bulaşabilir. Özellikle havuz sezonunun başlaması ile enfekte havuz suyuna maruz kalmış çocuklarda hastalık hızla yayılabilir.

 

Koksaki Virüsü Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Koksaki virüsü hastalığı hafif soğuk algınlığı semptomlarına neden olabileceği gibi, vücut direncinin düşük olduğu durumlarda ağır ateşli hastalık belirtilerine de yol açabilmektedir. Hastalık adında da anlaşılacağı gibi en çok el, ayak ve ağız çevresinde kızarık döküntülere sebep olur. Bunların yanı sıra iştah kaybı, boğaz ağrısı, halsizlik ve ağız içinde ağrılı yaralar görülebilir. Virüs çocuklar üzerinde daha etkili olmasına karşın direnci düşük yetişkinleri de etkileyebilir.

Koksaki Virüsü Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir ve Nasıl Önlenir ?

Hastalık virüs sebebiyle olduğu için antibiyotik tedavisi sonuç vermez. Hiçbir ilaç kullanılmadan 10 gün içerisinde kendi kendine belirtiler azalır, ancak bu süreçte kızarıklıklar kaşıntı vb. rahatsızlığa sebebiyet verebileceği için rahatlatıcı kremler sürülebilir. Kızarıklıklar kalıcı izler bırakmamaktadır. Bu dönemde iyi beslenmeye dikkat edilmelidir. Hastalık teşhisi konulmuş kişiler tecrit edilmeli, bulundukları ortam sık sık havalandırılmalıdır. Bulaşmanın kaynağının tespit edilmesi, yayılmanın önlenmesi için çok önemlidir. İşletmelerde havuz suyu dezenfeksiyonu uygun şekilde yapılmalıdır. Havuza dışkı gibi yabancı madde girdiği durumda hemen gerekli prosedür uygulanmalıdır. Çocuk oyun alanları da yüksek risk teşkil eden alanlardır. Bunların yanı sıra, çapraz bulaşmanın önüne geçmek için temas yoluyla bulaşma riski olan tüm alanlar, kapı kolları, elektrik düğmeleri gibi yüksek risk noktaları sık sık uygun dezenfektan ürün ile dezenfekte edilmelidir. Yoğun insan trafiğinin olduğu lobi ve genel tuvaletler gün içerisinde sık sık temizlenmeli ve  dezenfekte edilmelidir.  Bu amaçla yüzeylerde özellikle gluterladehit ya da klor içerikli dezenfektanlar kullanılmalıdır.

Mutfaklarda özellikle çiğ tüketilen sebze ve meyvelerin risk taşıdığı göz ardı edilmemelidir. Sebze ve meyveler dezenfekte edilerek hastalık yapabilecek patojenlerden arındırılmalıdır.  Bunun yanı sıra çamaşır hijyeni de özen gösterilmesi gereken konular arasında yer alır. Çamaşırların yüksek sıcaklıkta (80-85oC de 15 dak.)  yıkanması  ya da yıkamada dezenfektan etkisi olan ( aktif klor, aktif oksijen, perasetik asit-PAA vb.) özel ürünlerin uygulanması, çamaşırların tekrar güvenle kullanılmasını sağlayacaktır.

Ebeveynlerin çocuklarını hastalıktan korunmak için uygulayabileceği en etkili yöntem çocuklara el yıkama alışkanlığı edindirmektir. Eller sık sık dezenfektan içeren el yıkama ürünü (30 sn boyunca) ile yıkanmalı ve kağıt havlu ile kurulanmalıdır.

Eczacıbaşı Profesyonel; otel ve hastane gibi işletmelerde bulunan çocuk oyun alanları, bebek bez değiştirme masası, kapı kolları, tuvaletler gibi özellikle mikroorganizmaların bulaşması açısından riskli yerlerin dezenfeksiyonu amacıyla, “Gluteraldehit” bazlı “M215 Dezenfektan Etkili Temizlik Ürünü”, ve el hijyeni için “M105 Alkol Bazlı El Dezenfektanı” gibi geniş yelpazedeki dezenfektan ürünleri ile müşterilerine hijyen çözümleri sunmaktadır.

Eczacıbaşı Profesyonel kişisel hijyen,  gelen alanların hijyeni, mutfak hijyeni ve çamaşır hijyen ürünleri portföyü ile riski azaltarak yaşanabilir, sağlıklı ortamlar oluşturmayı hedefler. Sürdürülebilir sağlıklı bir dünya için farkındalık yaratmak büyük önem taşır. Hijyen bilinç düzeyinin arttırılması, ürünlerin doğru kullanımı ile ilgili eğitim ve destek programları EP Akademi tarafından tüm ilgili kurum ve kuruluşlara ve profesyonellerine ulaştırılmaktadır.